Blog 3: (Ne)kompetence


Priznam! Kliničnega pregleda ne znam opraviti. Kdo me je pozitivno ocenil pri propedevtiki v tretjem letniku? Ne spomnim se, vendar je verjetno med mojim pregledom bral časopis ali brskal po telefonu. A sedaj sem tu in nimam veliko izbire, letališče je daleč, karta domov pa draga. Na srečo so z menoj še kolegi, ki so propedevtiko verjetno opravili pri kakem drugem izpraševalcu. K sreči od kolegov najbolje poznam police v lekarni klinike (predvsem zato, ker sem jaz ob prihodu zlagal tja zdravila) in svojo vlogo upravičim s tem, da jim prihranim kakšno minuto iskanja, ko vpijejo: “Kje je že amoksiklav?”.

Amoksiklav… precej drago zdravilo. Ena stvar, ki se jo hitro naučiš na odpravi — koliko stanejo različni diagnostični postopki, preiskave in zdravila. CT odpade. Hemogram in biokemija ravno tako. Kvečjemu lahko pošljemo na rentgen… a bomo verjetno vedeli ravno toliko, kot smo vedeli prej. Nič. Tako je torej klinični pregled še pomembnejši, kot doma (četudi so že tam govorili, da je najpomembnejši), saj je ob anamnezi iz druge roke (imamo prevajalke, ki včasih cel monolog prevedejo z eno besedo) to edini pripomoček, ki nas lahko pripelje do prave diagnoze. No, in krvni razmaz za malarijo. Ko je pozitiven, je obravnava enostavna in terapija jasna. V vsakem drugem primeru se nam tudi sanja ne, kaj storiti. Vsaj meni ne. Zato se s kolegi nenehno posvetujemo in pogosto mi postrežejo s smiselnim predlogom za diagnostični test, presenetljivimi diferencialnimi diagnozami ter z ostalimi nasveti, kako nadaljevati obravnavo. Nepogrešljiva pa sta tudi Marvin (“Medical officer”) in William (Laboratorijski tehnik), ki nas vsakodnevno vodita za roko. Pozna se, da imata bogate izkušnje, dobro poznavanje lokalnega prebivalstva in njihovih zdravstvenih težav.

Zelo priročne so tudi aplikacije na pametnih telefonih in spletni portali, kot na primer “medscape reference”. Kako so sploh koga ozdravili pred internetom? Sicer pa vedno lahko pokličemo starejše kolege specializante, specialiste in ostale strokovnjake iz bolnišnic v Sloveniji, ki so vedno pripravljeni nuditi pomoč in oporo na daljavo. Vsem se iskreno zahvaljujemo!

V teh kratkih treh tednih smo se že srečali s celim spektrom kliničnih znakov in diagnoz, ki jih verjetno v “razvitem svetu” ne bi nikoli videli. Takimi, ki po splošnem prepričanju spadajo v pretekla stoletja ali težko eksotiko in o katerih smo do sedaj zgolj brali v knjigah. Veliko smo že naučili, sposobnost kliničnega pregleda opazno nadgradili in začeli dodatne preiskave resnično ceniti. Dosedanje izkušnje so zagotovo neprecenljive in prepričan sem, da je marsikaj zanimivega še pred nami.

krasi1

Klemen: ortoped

 

barbi1

Barbara obravnava paciente že v čakalnici

IMG_3959

Žiga spoznava vaščane

 

Majiwa, 7.9. 2017
Ivo Kosmačin

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *