Blog 4: Razno in še več


Zvesti sledilci našega bloga ste najbrz opazili, da je od našega zadnjega zapisa minilo že kar nekaj časa. Brez skrbi, smo živi in večino časa zdravi. Razlog tudi ne leži v monotonem delu in pomanjkanju novih dogodivščin, prej obratno. Vmes se prikrade še malo malarije ter lenobe in predvideni avtor bloga si hitro rece: “ehhh bom napisal jutri :D”

Sedaj že lahko rečem da smo v Majiwi domači. V zadnjem tednu je zacelo delovati tudi vodovodno omrežje, elektrika izpada redko, pijača je mrzla, hrana solidna, Nutella na dosegu roke, postelje mehke, še finale Evropskega prvenstva smo si lahko ogledali na televiziji. Tako da se mora človek kar potruditi, da najde nekaj zaradi česa lahko “jamra”. Še največkrat je razlog frustracij nepospravljaje in “svinjanje”, v zadnjem času pa smo priča problemu, ki je sicer bolj domač v prvem svetu – naši Instagram uporabniki si med seboj omejujejo objavljanje podobnih slik, saj to znižuje percepcijo edinstvenosti dogodka in prinaša manjšo mero všečkov. Zaenkrat se je se vse dalo rešiti z mediacijo.

V kliniki delo poteka brez večjih pretresov. Naša prisotnost je znana dalec naokrog, pogosto se ljudje vozijo uro ali več, da nas obiščejo. Posledično hitro porabljamo zaloge, prejšnji teden smo bili primorani naročiti ze tretjo pošiljko materiala in zdravil. Naši finančni viri so praktično že skopneli, prej dobro založena lekarna se vztrajno prazni.

 

Vsem bralcem, ki ste medicinsko podkovani, priporočam uporabo mobilne aplikacije “Figure 1”. Aplikacija omogoča deljenje medicinskih primerov z zdravstenimi delavci iz vsega sveta ter sodelovanje pri iskanju/postavljanju diagnoze. Vsake toliko časa namreč k nam pride pacient, pri katerem kljub anamnezi in pregledu ne moremo postaviti diagnoze.

IMG_4862

V kolikor imate aplikacijo lahko preverite s kakšnimi diagnosticnimi tezavami se spopadamo 😉

 

Ena naših intervencij, ki ljudjem prinese največ veselja je izdajanje očal. Starejšim ljudem s presbiopijo (starovidnost) v roke potisnemo škatljico antimalarikov, ki je popisana z različno velikimi pisavami in jih prosimo naj preberejo kaj piše na njej. ART…. ARTEN…..ARTEM…. ne bo šlo… hitro poiščemo škatlo z očali, ki jo je za nas pripravila in zgledno uredila Očalnica Naklo. Napisane imamo dioptrije in nato z preizkušanjem različnih očal poiščemo tista, s katerimi uporabnik najlažje bere. Pacienti so izredno zadovoljni 🙂

IMG_4614

Duhovnik z novimi očali (izredno zadovoljen)

 

Zadnje dva tedna smo bili precej aktivni tudi izven klinike.
Prejšnji vikend smo izkoristili za obisk tropskega gozda Kakamega.
Gre za edini tropski gozd v Keniji, ki naj bi bil ostanek starodavnega pragozda. Ta se je nekoč v pasu raztezal preko celotnega kontinenta (od Gvinejskega zaliva prek Kongove kotline). Raznovrstnost metuljev in ptic je neverjetna, opazili smo tudi več vrst opic, splezali na zaraščen opazovalni stolp, podali smo se v zapuščen rudnik zlata kjer smo naleteli na prestrašenega kunca in zbor netopirjev, za konec pa so nas slovenski geni pognali se na najvisji hrib v okolici.

IMG_4700

Afrisko govedo v Kakamegi

IMG_4738

Barbara pri jokajočem kamnu (Crying stone of Illesi)

IMG_4774

Žiga s tri ure staro živaljo s popkovino

IMG_4868

Barbara in Marvin vesela po uspešnem delovnem dnevu

Pretekli vikend smo izkoristili za obisk nacionalnega parka Maasai Mara. Prav mogoče več izveste že v naslednjem zapisu.

Žiga

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *