Sekcija za Tropsko medicino


Leta 1977 se je v trope podala prva slovenska zdravniška odprava. Za prof. Franja Piklja je bila afriška dežela ljubezen na prvi pogled, nepozabno iskreno doživetje s Pigmejci pa ga je zaznamovalo za vse življenje. Tropski medicini je posvetil vse svoje nadaljnje delo in skupaj z njim njegove sanje danes živimo njegovi mlajši kolegi. Po koščkih se trudimo tam doli privabiti sijoče nasmehe na čim več ust, pri nas pa čim več ljudem približati življenje blatnih koč in trdega dela afriških rok ter pokazati, da z roko v roki lahko storimo še več.

Tropska medicina je tam, kjer je zdravnik drugi v vrsti – takoj za vaškim vračem.

 Naše delovanje

Prek Sekcije za tropsko medicino pri Medicinski fakulteti in Sekcije za tropsko medicino pri Zdravniškem društvu se študenti medicine, stomatologije, mikrobiologije, visoke šole za zdravstvo in zdravniki dodatno izobražujemo s področja tropske medicine in nato delujemo na terenu v tropskih deželah s slabšo zdravstveno oskrbo. S pridobljenimi izkušnjami doma pomagamo pri izobraževanju novih generacij študentov. Za zdravnike, ki se pri svojem delu srečujejo s popotniki, pa je vsake dve leti organiziran Tečaj tropske in potovalne medicine.

Svojo dejavnost skušamo tudi čim bolj približati širši javnosti. Poznavanje tropskih bolezni in razmer v manj razvitih deželah nam je v veliko pomoč tudi pri našem delu doma, saj vse več ljudi potuje po svetu in potrebuje dober nasvet pred odhodom, včasih pa celo zdravljenje po vrnitvi domov.

Naše delo je neizogibno povezano z druženjem s tamkajšnjo kulturo in načinom življenja. Vsak od nas je zaznamovan z zgodbami, ki presegajo zdravstveni okvir. Z različnimi projekti skušamo ljudem pomagati tudi na področjih šolanja, prehrane, varne vode, dela … Srečen, podučen človek ima namreč več možnosti, da (p)ostane zdrav!

Vir: Sekcija za tropsko in potovalno medicino